Krijn en de magische speer.


Krijn is een jonge Neanderthaler, die hoort bij de rendierstam. Hij leeft ongeveer 40.000 jaar geleden in het gebied dat we nu Zeeland, Brabant en Limburg noemen. Er is iets bijzonders met hem. Daarom neemt de wijze oude moeder van de stam hem onder haar hoede. Ze geeft hem magisch vet dat Krijn op zijn speerpunten kan smeren. Ook daardoor wordt hij een goede speerwerper. Op een dag moet iemand van de stam een moeilijke opdracht uitvoeren: een meisje zoeken. De opdracht heeft te maken met een afschuwelijke gebeurtenis bij de rendierstam, lang geleden. Krijn is nog jong. Zouden de goden hem aanwijzen? Heeft degene die de opdracht krijgt eigenlijk wel een kans om het er levend vanaf te brengen? Zou die er in slagen het meisje te vinden?


In dit boek neem ik je mee naar de tijd van Krijn. Ook in die tijd waren thema's van nu belangrijk. Het verhaal gaat over moed, zelfvertrouwen, vriendschap en wat het betekent om te worden gepest omdat je anders bent.

Toelichting:

Een paar jaar geleden werd een paar kilometer van Walcheren een bijzonder botje opgevist. Daar konden wetenschappers heel veel uit opmaken. Het bleek een wenkbrauwbotje te zijn van een Neanderthaler. Dit was het bewijs dat in dit gebied (Zeeland) Neanderthalers hebben geleefd.

Het werd de basis voor een spannend verhaal.

Op 4 oktober 2014 werd het boek gepresenteerd in      Boekhandel Het paard van Troije in Goes.

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Jan Meulmeester. Hij is bij archeologen bekend om zijn vondsten van vuistbijltjes. Zoals die op het plaatje rechts.


Klik er op voor een mooi artikel over Jan.

Dit is Lucy, een voorloper van de mens.

Ze leefde 3,5 miljoen jaar geleden.

In Duitsland, in het stadje Mettman vlak bij Dusseldorf staat een prachtig museum over Nranderthalers. Je kunt ze daar, bijna levensecht bekijken.

Hun website: klik maar op het plaatje rechts

Dichter bij huis is Terra Maris in Oostkapelle.

Daar kun je veel te weten komen over de geschiedenis van Zeeland, dus ook over Krijn en............over mammoeten.


Klik op het logo

(placeholder)

Mamoetkiezen kun je ook bekijken bij Naturalis, het prachtige Natuurhistorisch museum in Leiden. Ze hebben daar zelfs een compleet skelet. Daar kun je pas echt zien hoe groot die beesten waren. Krijn en de andere neanderthalers moesten wel erg slim zijn om die te kunnen vangen.

(placeholder)

Klik op het plaatje

Deze mammoetkies is wel 200.000 jaar oud.

Weet je hoeveel kiezen een mammoet heeft?......


Een kies van de onderkaak heeft een holle kant. Dus die van de bovenkaak heeft een ................

juist, een bolle kant.


Zo kan het dier gras malen, net als een koe. Een heleboel kilo's gras per dag.

Wil je nog meer weten over Neanderthalers, bekijk dan onderstaande filmpjes.

Wist je dit?


We lijken meer op Neanderthalers dan je denkt.

2 Procent van ons DNA bestaat uit Neanderthaler DNA. Maar Neanderthalers waren niet onze directe voorouders. Ik heb in het boek over Krijn uitgelegd wie dat wel waren.


Neanderthalers waren niet alleen in staat om een mammoet te

overmeesteren, ze konden ook een zeearend te vangen. Van hun

klauwen maakten ze sieraden.