voorlezen voor Omroep Zeeland

Op 19 oktober 2011 werd in het Historische museum De Bevelanden in Goes het boek Zeeuwen door de Eeuwen gepresenteerd.

Het bevat korte verhalen voor volwassenen.

Het is zo helder geschreven dat ook jongeren de verhalen met plezier kunnen lezen.

Uitgeverij: Het paard van Troye Goes.

Hieronder staan  twee van de 15 prachtige aquarellenvan Danker Jan Oreel Ook staan er in het boek veel foto's van Nico van Rooijen

de tekenaar aan het werk

Dit boek brengt historische Zeeuwen tot leven


OOST-SOUBURG - In het boek Zeeuwen door de Eeuwen portretteert Dorothe Tempelman-Venselaar bekende historische Zeeuwen. Volgens de schrijfster kennen we wel namen als Jacoba van Beieren, maar weten we verder weinig van ze af.

Tempelman-Venselaar wil de historische figuren tot leven brengen in korte verhalen. Het boek begint met de neanderthaler Krijn, waarvan een bot is gevonden voor de kust van Zeeland.


                                laatste keer aangepast: di 25-10-2011, 07:08


Zeeuwen Door de Eeuwen

BESCHRIJVING


Een reis door de tijd over beroemde Zeeuwen. In 36 verhalen geeft Dorothea Tempelman-Venselaar in Zeeuwen door de eeuwen weer wat er zich in Zeeland allemaal heeft afgespeeld door de eeuwen heen. Van ver voor de jaartelling tot de tweede helft van de twintigste eeuw. Er komen zowel onbekende als bekende namen voor. Van prins Maurits tot Charley Toorop, van Jacoba van Beieren tot Hans Warren. Maar ook smokkelaar Bram, de eerste Zeeuw Krijn en Jannetje van Veere komen aan bod in dit spannende boek met mooie stripachtige illustraties van Danker Jan Oreel, de maker van het stripboek Zeeland, 2000 jaar geschiedenis is strip.


Verslaggeefster Claudia Sondervan interviewde de schrijfster. Haar verhaal werd gepubliceerd in de                 PZC van woensdag 19 oktober 2011.

Verhalen over Zeeuwen door de eeuwen heen. De geschiedenis ligt onder onze voeten, vindt Dorothe Tempelman. In haar nieuwe boek schetst ze scenes uit Zeeuwse eeuwen met steeds een andere hoofdpersoon.


Krijn staat op het punt een beroemde Zeeuw te worden. Dat had de beste man 38.000 jaar geleden nooit gedacht. Maar tien jaar geleden werd een Neanderthaler wenkbrauwbot uit de Zeeuwse zeewateren gevist. Dat was genoeg om Drieweegse Dorothea Tempelman aan het fantaseren te zetten.Volgend jaar verschijnt het eerste deel van de avonturenreeks van de Neanderthaler Zeeuw die zij Krijn doopte: De magische speer van Krijn. Een kinderboek, want Dorothe Tempelman is kinderboekenschrijfster in haar hart. Maar ze introduceert Krijn in een boek voor volwassenen, haar eerste, dat vanavond in het Historisch Museum De Bevelanden wordt gepresenteerd: Zeeuwen door de eeuwen, een uitgave van Het Paard van Troje in Goes. Ze schreef het boek op uitnodiging van uitgever Anthoni Fierloos. Een ongekende luxe om nog voor het schrijven te weten dat het gepubliceerd wordt, zegt ze genietend. Bij de vorige vier kinderboeken die Tempelman schreef, zocht ze zelf uitgevers. Als vrijwilligster bij het museum verleidden de artefacten haar tot het maken van verhalen. Ik ben die gaan opschrijven om beter te kunnen vertellen aan bezoekers. Op scholenbezoek merkte ik dat veel kinderen in Zeeland niet weten wat de geschiedenis van hun omgeving is. Dat Kapelle niet een, maar vier en misschien vijf kastelen heeft gehad, bijvoorbeeld. Dat leidde tot de kinderboeken.In Zeeuwen door de eeuwen vertelt ze aan de hand 36 Zeeuwen, beroemd, vergeten en soms verzonnen, over passages uit de Zeeuwse geschiedenis, van de oertijd tot het recente verleden. Enkele had ze al, zoals de vertelling rond de Goese schuttersstukken uit het museum. Verder koos ze wie haar aansprak. Ik kan er natuurlijk nog zo vijf vergelijkbare boeken bijschrijven, merkt ze op.


Ik begin met Krijn en eindig met de groeve van de schoolmeester in Nieuw-Namen. Dat vond ik passend. Tussendoor passeren ridders, edelen als Jacoba van Beieren en Graaf Floris V, Cornelis van Baarsdorp, coryfeeen als Kenau Hasselaar, Jacob Cats en Susanna van Oosterland, Betje Wolff en Frans Naerebout, Christopher Buys Ballot en Jan van Dale, Truida (moeder van Annie) Schmidt en Hans Warren. Af en toe verzeeuwst Tempelman iemand: Charley Toorop, prins Maurits (die uit 1600) en paus Adrianus VI. Omdat zij toch een belangrijke passage uit de historie vertegenwoordigen. De verteltrant is eenvoudig, de schrijfster die bij voorkeur voor negen- tot twaalfjarigen schrijft, verloochent zich niet. Terzijde staan korte kaderteksten die het historisch kader van de vertelling weergeven. Want hoeveel fantasie de schrijfster er ook op los mocht laten van de uitgever, de geschiedkundige basis klopt, benadrukt ze.